Kunstgras op aarde plaatsen

Kunstgras op aarde plaatsen? Dat is een eenvoudige klus. Maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. Aarde is namelijk minder stevig dan stabilisé. De kans is hierdoor groter dat je kunstgrasmat wat gaat golven. 

Aarde is wel zeer waterdoorlatend. Het water trekt dus makkelijker in de grond en blijft niet op je kunstgras liggen. 

Kunstgras op aarde plaatsen: stappenplan

Kunstgras installeren gebeurt bijna altijd op dezelfde manier. De grootste verschillen zijn afhankelijk van de ondergrond van je kunstgras

  1. Bovenste grondlaag verwijderen
    Eerst en vooral moet je het huidige gras verwijderen. Haal je kruiwagen, spade en werkhandschoenen boven en ga aan de slag. Wanneer de grond verwijderd is, effen je best met een hark.
  2. Nieuwe ondergrond leggen en egaliseren
    Je kan het nieuwe kunstgrastapijt gewoon op aarde installeren. In dit geval kan je het nog egaliseren met een laag zand, lavasteen,… van 5 tot 10cm. Zorg ervoor dat het zand/de aarde 1,5 tot 2cm onder het niveau ligt waar je je kunstgras wil hebben. De nieuwe ondergrond vlakstrijken doe je met een trilstamper of een wals.
  3. Geotextiel plaatsen 
    De volgende stap is het leggen van een geotextieldoek. Deze is drukverdelend en zorgt ervoor dat onkruid en wortels geen kans krijgen om door het kunstgras te groeien. Rol je geotextieldoek uit en snij deze op maat. Wanneer het geotextiel op zijn plaats ligt, kan je het verankeren met kunstgrashaken. 
  4. Kunstgras bevestigen en versnijden
    Daarna mag je het kunstgras uitrollen. Trek goed aan de zijkanten zodat alle plooien er uit zijn. Snijden doe je op de rug van het tapijt, in de backing, en tussen de draden door. Voorzie een marge van ongeveer 10cm aan de zijkanten van je tuin. Het teveel aan kunstgras kan je achteraf nog wegsnijden.
  5. Naden lijmen
    Wanneer je tuin breder is dan 4 meter, zal je rekening moeten houden met een naad. Nadat alles op maat gesneden is, leg je de naden op 1mm van elkaar. Deze kan je tegen elkaar plakken met all-in-one lijmband of met een droge lijmband en lijm die er eerst op wordt verdeeld. 
  6. Kunstgras opborstelen 
    Ten slotte sla je om de 50cm een kunstgrashaak in de boorden van je nieuwe gazon en borstel je de hele oppervlakte op. Dan blijft er nog 1 stap over, het bewonderen van je nieuwe zelf aangelegde gazon! 

Kunstgras op aarde bevestigen

Nadat je kunstgras geplaatst is, kan je het bevestigen met onze speciale kunstgrashaken aan de zijkant van je kunstgras. Deze plaats je best om de 50cm en klop je met een hamer in de grond. Zo zal je kunstgras ook tijdens extreme weersomstandigheden (regen en wind) op zijn plaats blijven liggen. Als je 2 stukken hebt die je aan elkaar wilt plakken, kan je gebruik maken van een lijmband. Zo zal je kunstgras stevig aan elkaar bevestigd zijn en eruit zien als 1 geheel.

Voor- en nadelen van kunstgras op aarde

Voordelen
Aarde is zeer goed waterdoorlatend. Je zal dus geen last hebben van wateroverlast op je kunstgras door de ondergrond. De bevestiging van je kunstgras zal daarnaast ook makkelijker verlopen. Dit omdat aarde een minder vaste stof is. Je kan de kunstgrashaken gemakkelijk in de aarde slaan.
 
Nadelen
Aarde is een losliggende massa waardoor deze kan gaan bewegen. Hierdoor kan je kunstgras wat gaan golven. Voor sommigen is dit positief omdat het kunstgras er dan natuurlijker uitziet. Anderen hebben liever een strak kunstgras gazon. Hiervoor maak je beter gebruik van een andere ondergrond.
 

Benodigdheden om kunstgras op aarde te plaatsen

Als je het kunstgras niet vastmaakt bestaat de kans dat het zal verschuiven of erger nog, wegwaaien bij extreme weersomstandigheden. Dit kan je voorkomen door enkele maatregelen. Eerst en vooral is het belangrijk om je kunstgras vast te maken met kunstgrashaken. Als je meerdere stukken kunstgras hebt moet je de naden vastlijmen door middel van een lijmband zodat het 1 mooi geheel wordt. Deze accessoires helpen jou bij het leggen van je kunstgras op de aarde.