Kunstgras leggen
Plaats je graag zelf je kunstgras? Om kosten te besparen of gewoon omdat je een handige Harry bent? Kunstgras leggen doe je in 6 eenvoudige stappen. Onze grasexperts loodsen je in deze installatiegids stap voor stap door de installatie van kunstgras. Je kan de leginstructies hieronder lezen of onze handige video volgen. Veel succes!
Installatiegids kunstgras leggen
Op zoek naar specifieke informatie om kunstgras te leggen? Ontdek hier alles wat je moet weten over het leggen van kunstgras.
Kunstgras laten leggen?
Laat je je kunstgras toch liever plaatsen door een professional? De installateurs van DOgrass komen graag langs om jouw kunstgras te leggen. Bezorg ons de toepassing en oppervlakte van je project en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Wat heb je nodig om kunstgras te leggen?
Wil je jouw kunstgras zelf leggen? Dat doe je heel eenvoudig met de juiste materialen. In ons ruim assortiment benodigdheden vind jij alles om jouw kunstgras perfect te leggen. Al ons materiaal is speciaal ontworpen voor gebruik binnen de kunstgrassector. Naast de materialen die je vindt in onze webshop, heb je nog enkele standaard gereedschappen nodig.
We lijsten het even voor je op:
- Werkhandschoenen
- Trilstamper of wals
- Geotextieldoek
- Kunstgrashaken
- Breekmes
- All-in-one lijmband
- Droge lijmband
- Lijmkoker
- Lijmkit
Moet er eerst nog oud gras verwijderd worden? Dan heb je ook een kruiwagen en een spade nodig.
Kunstgras leggen: stappenplan
-
Bovenste grondlaag verwijderen
Eerst en vooral zal je het huidige gras moeten verwijderen. Dus haal je kruiwagen, spade en werkhandschoenen boven en ga aan de slag! Wanneer de grond verwijderd is, effen je de ondergrond best met een hark.
-
Nieuwe ondergrond leggen en egaliseren
Een egale ondergrond is van essentieel belang. Stabilisé is ideaal als fundament. Als je geen last hebt van mollen, onkruid, verzakkingen, zachte bodem of slechte waterafvoer, kan je nieuwe kunstgrastapijt gewoon op de aarde geïnstalleerd worden.
In dit geval kan je egaliseren met een laag zand (zavelzand, stratemakerszand, stabilisé, breekzand, lava bestratingszand of Rijnzand) van 5 tot 10 cm. Zorg ervoor dat het zand/de stabilisé 1,5 tot 2 cm onder het niveau ligt waar je je kunstgras wil hebben. De nieuwe ondergrond vlakstrijken doe je met een trilstamper of een wals.
-
Geotextiel plaatsen
De volgende stap is het leggen van een geotextieldoek. Deze is drukverdelend en zorgt ervoor dat onkruid en wortels geen kans krijgen om door het kunstgras te groeien. Rol je geotextieldoek uit en snij deze op maat.
Je kan hem eventueel besproeien met water, zodat hij zich beter vasthecht aan de grond. Zo verschuift hij minder snel als het kunstgras erover wordt uitgerold. Wanneer het geotextiel op zijn plaats ligt, kan je het verankeren met kunstgrashaken. Doe dit zeker in de hoeken en om de 1,5 m rondom. Je kan ook op voorhand paaltjes in de grond kloppen om de doek hier aan vast te nagelen.
-
Kunstgras bevestigen en versnijden
Daarna mag je het kunstgras uitrollen. Trek goed aan de zijkanten zodat alle plooien er uit zijn. Kunstgras geeft het mooiste effect als je recht in de vezel kijkt. Houd dus rekening met waar je het vaakst zit, voor je de kunstgrasmatten plaatst.
Voor het versnijden van het kunstgras gebruik je best een breekmes. Snijden doe je op de rug van het tapijt, in de backing, en tussen de draden door. Voorzie een marge van ongeveer 10 cm aan de zijkanten van je tuin. Het teveel aan kunstgras kan je achteraf nog wegsnijden.
-
Naden lijmen
Wanneer je tuin breder is dan 4 m, zal je rekening moeten houden met een naad. Nadat alles op maat gesneden is, leg je de naden op 1 mm van elkaar. Deze kan je tegen elkaar plakken met all-in-one lijmband of met een droge lijmband en lijm die er eerst op wordt verdeeld. Bij de all-in-one lijmband sla je beide zijkanten van de naad om en leg je de lijmband in het midden. Als hij goed ligt, trek je de folie eraf en leg je de zijkanten beetje bij beetje weer tegen elkaar.
Als je een droge lijmband en een pot lijm gebruikt, begin je op dezelfde manier. Let wel op: de lijm kan alleen gebruikt worden bij droog weer. Ook nu plooi je de zijkanten van de naad om en leg je de lijmband in het midden. Verdeel de lijm voorzichtig op de lijmband met een lijmkam. De lijm wordt snel hard, dus verwijder eventuele resten meteen. Na het dichtkleven laat je de lijm zo’n 3u drogen. Zowel bij de all-in-one lijmband als bij de droge lijmband met aparte lijm, wandel je meteen na het dichtleggen van de naad een aantal keren over de hele lengte om de naad goed aan te drukken. Neem kleine stapjes zodat je de volledige naad aanstampt.
-
Kunstgras opborstelen
Ten slotte sla je om de 50 cm een kunstgrashaak in de boorden van je nieuwe gazon en borstel je de hele oppervlakte op. Dan blijft er nog 1 stap over, het bewonderen van je nieuwe zelf aangelegde gazon!
Waarom kunstgras leggen een goed idee is
Wil jij graag het hele jaar door een ordelijke en groene tuin? Met kunstgras geniet je het hele jaar door van de perfecte tuin met een minimum aan onderhoud. Kunstgras wordt ook steeds populairder. Van gezinstuinen en speeltuinen tot zelfs parken en terrassen, je ziet het overal. kunstgras is énorm veelzijdig.
Hoelang duurt het om kunstgras te leggen?
Kunstgras leggen gaat relatief snel. Op minder dan een dag heb je een prachtig groene tuin. Hoelang het exact duurt om je kunstgras te leggen is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst en vooral speelt de grootte van je tuin uiteraard een belangrijke rol.
Daarnaast hebben ook je voorbereidingen een grote invloed op de totale benodigde tijd. Na je voorbereidingen duurt het gemiddeld 3 uur voor je geniet van je nieuwe tuin.
Wil je zo snel mogelijk genieten van je nieuw gras? Kies dan voor een professionele plaatsing van je kunstgras. Door de ervaring en kennis van onze installateurs gaat het leggen van je kunstgras nog een stuk sneller.
Kunstgras leggen op je terras
Het bovenstaande stappenplan voor het leggen van kunstgras is enkel van toepassing als je kunstgras in je tuin legt. Wil je kunstgras op een terras leggen? Dat gaat nog eenvoudiger. Houd er wel rekening mee dat je ondergrond egaal moet zijn en dat je eventueel een afwateringssysteem moet voorzien. Hiervoor raden we je een drainagemat aan.
Tip
Loopt het water vlot weg voor je er kunstgras op legt? Dan hoef je geen drainagemat te leggen. Blijft het water staan op je terras (ook voor je kunstgras legt)? Dan heb je een drainagemat nodig.
Twijfel je? Kunstgras is eenvoudig weer op te rollen. Je kan dus later nog een drainagemat leggen als je merkt dat het water niet goed wegloopt.
Binnen kunstgras leggen
Wil je binnen een groene oase creëren? Binnen kunstgras leggen is een heel eenvoudige klus die zo is geklaard. Tegenover kunstgras buiten leggen, moet je voor binnen slechts enkele kleine voorbereidingen treffen. Zo hoef je eigenlijk enkel te zien dat je ondergrond stabiel is. Is dat niet zo? Gebruik dan een geotextieldoek.
Na het plaatsen van je geotextieldoek heb je enkel nog een lijmkit of all-in-one lijmband nodig om je stukken kunstgras aan elkaar te bevestigen.
Als je buiten kunstgras legt, bevestig je het aan de grond met haken. Binnen of op je terras gaat die uiteraard niet. Staan er meubels op je kunstgras? Dan is het niet nodig om je kunstgras nog te bevestigen.
Kunstgras laten leggen
Laat je je kunstgras toch liever plaatsen door een professional? De installateurs van DOgrass komen graag langs om jouw kunstgras te leggen. Bezorg ons de toepassing en oppervlakte van je project en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Hoeveel kost het om kunstgras te laten leggen?
De kostprijs om je kunstgras te leggen is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst en vooral speelt uiteraard de keuze van je kunstgras een grote rol. Daarnaast bepalen vooral de voorbereidingstijd, de vorm en de grootte van je tuin mee de totaalprijs.
Gemiddeld kost het €40/m² om je kunstgras te laten leggen door de professionals van DOgrass.
Minder groene vingers?
Zie je het niet zitten om je kunstgras zelf te plaatsen? Je kan altijd een beroep doen op het DOgrass installatieteam en je kunstgras laten aanleggen.
Veel gestelde vragen over kunstgras leggen
Kan ik kunstgras op elke ondergrond plaatsen?
Kunstgras is de oplossing voor iedere ondergrond. Wil je kunstgras op een dakterras, een helling of op een betonnen terras installeren? Dat kan! Zelfs rechtstreeks op een bestaand gazon is mogelijk. We hebben drie gouden regels voor het best mogelijke resultaat:
- Zorg voor drainage
- De ondergrond moet stevig zijn
- Voor je het gras legt, moet alles egaal liggen
Kan ik kunstgras op een helling leggen?
Toevallig gevestigd in Scherpenheuvel? Voor DOgrass is geen helling te steil. Zorg dat er voldoende drainage (afvoering van je grondwater) aanwezig is en dat je werkt op een stevige ondergrond die egaal ligt