Bij het plaatsen van kunstgras is de keuze voor een goede ondergrond belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden en voorkeuren die elk hun voor- en nadelen hebben. Je moet dus je ondergrond aanpassen naar je eigen wensen en einddoel. Onze kunstgras experts geven graag meer informatie over kunstgras op beton.
Kunstgras op beton leggen
Voordat kunstgras op beton wordt gelegd, moet er worden gecontroleerd of het water goed afgevoerd kan worden. Dit is belangrijk zodat het water op het kunstgras ook kan weglopen en het gras niet plat komt te liggen. Doordat beton een zeer vaste materie is heeft dit van nature een slechte waterdoorlaatbaarheid. Als de betonvloer geen goede afwatering heeft, blijft er water op het kunstgras staan en ontstaat er schade. Een oplossing zou kunnen zijn om kleine gaatjes in het beton te boren en deze te vullen met erwtengrind. Water wordt nu opgenomen en kan ontsnappen. Of er kan gebruikt gemaakt worden van een drainagemat.
Daarnaast is ook betongladheid belangrijk. Losse stenen of scherpe randen kunnen het kunstgras beschadigen. Om dit te voorkomen kunt u het beton schoonborstelen en eventueel vuil van het beton verwijderen. Zorg ervoor dat het beton egaal wordt zodat de duurzame kunstgrasmat die er bovenop komt geen schade krijgt door de oneffenheden van de betonnen ondergrond.
Stappenplan kunstgras op beton plaatsen
Stappenplan kunstgras op beton plaatsen
Hieronder leggen we heel kort de stappen uit die je moet ondernemen om je kunstgras op beton te plaatsen. Als je een uitgebreidere uitleg wilt bekijk dan onze installatiepagina.
Bestaande ondergrond en eventueel egaliseren
Je kan het nieuwe kunstgrastapijt gewoon op de beton installeren. Zorg ervoor dat het beton 1,5 tot 2 cm onder het niveau ligt waar je je kunstgras wil hebben.
Drainagemat plaatsen
De volgende stap is het leggen van een drainagemat. In de eerste plaats, zorgt de kunstgras drainagemat ervoor dat het regenwater goed afgevoerd wordt bij een flinke regenbui. Verder is de kunstgras drainagemat te gebruiken als valdemping. De kunstgras drainagemat wordt vaak gebruikt op een harde ondergrond. De kunstgras drainagemat zorgt ervoor dat er geen voegen of oneffenheden zichtbaar zijn. Wij verkopen de kunstgras drainagemat per m².
Kunstgras snijden
Daarna mag je het kunstgras uitrollen. Trek goed aan de zijkanten zodat alle plooien er uit zijn. Snijden doe je op de rug van het tapijt, in de backing, en tussen de draden door. Voorzie een marge van ongeveer 10 cm aan de zijkanten. Het teveel aan kunstgras kan je achteraf nog wegsnijden.
Naden lijmen
Wanneer je oppervlak breder is dan 4m, zal je rekening moeten houden met een naad. Nadat alles op maat gesneden is, leg je de naden op 1mm van elkaar. Deze kan je tegen elkaar plakken met all-in-one lijmband of met een droge lijmband en lijm die er eerst op wordt verdeeld. Na het dichtkleven laat je de lijm zo’n 3u drogen. Zowel bij de all-in-one lijmband als bij de droge lijmband met aparte lijm, wandel je meteen na het dichtleggen van de naad een aantal keren over de hele lengte om de naad goed aan te drukken.
Kunstgras opborstelen
Ten slotte borstel je de hele oppervlakte op. Dan blijft er nog 1 stap over, het bewonderen van je nieuwe zelf aangelegde kunstgras!
Kunstgras op beton bevestigen
Nadat je kunstgras geplaatst is, kan je het bevestigen met onze speciale kunstgrashaken aan de zijkant van je kunstgras. Op beton zal dit waarschijnlijk niet lukken. Bij een betonnen ondergrond kan je gebruik maken van industriële lijm. Zo zal je kunstgras ook tijdens extreme weersomstandigheden (regen en wind) op zijn plaats blijven liggen.
Voor- en nadelen van kunstgras op beton te leggen
Voordelen
Beton is hard en zal er dus voor zorgen dat er geen verschil komt in het kunstgras en er dus geen vervormingen en verschuivingen zijn. Je hebt dus door het harde beton een mooi strak kunstgras.
Nadelen
Beton is een vaste massa wat er voor zorgt dat afwatering moeilijker wordt. Daarnaast is ook de bevestiging van het kunstgras lastiger want kunstgrashaken gebruiken is niet mogelijk.